29 Haziran 2021 Salı

MUM ÇİÇEĞİ

MUM  çiçeğinin (hoya) dünyada 100 kadar türü vardır. En tanınmış olanı "hoya carnosa"dır. Sarılmacı bir saksı bitkisidir. Yaprakları geniş, oval, küt uçlu, kalın etsi yapıda, 5-8 santim uzunluğunda kısa saplıdır. 

Çiçekleri beyaz, mumsu görünümlü, toplu ve şemsiye dizilişli, güzel kokuludur. İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Salonlarda sütun, demir çubuk ve duvarlara sardırılır. 

Kolay ve güçlü gelişen bir türdür. Sağlıklı gelişmesi ve bol çiçeklenmesi için, kışın 10-12 derece ortamlı, aydınlık, havadar ve doğrudan güneş almayan, doğu veya batı pencere kenarlarına yerleştirin. 

Toprağı fazla nemli tutmayın. Yerini sık sık değiştirmeyin. Çünkü ışık değişimi zarar verir. Yazın sulamayı sıklaştırın ve yapraklara su püskürtün.

Saksı değişimini 2-3 yılda bir mart ayında yapın. Harç olarak; yaprak çürüntüsü, yanmış ahır gübresi, dere kumu ve killi toprak karışımı kullanın.

Kışın, yaprak dökülmesini ve sürgün uçlarının kurumasını önlemek için aşırı sudan kaçının. Fazla nem kökleri çürütür.

Üretim için; ilkbahar ve yaz aylarında, sürgünlerden 2 yaprak kalacak şekilde kesilen çelikler kullanılır. Çelik dikim toprağını orta nemli tutun, üstten su püskürtün.