13 Haziran 2021 Pazar

KAYA SARMAŞIĞI (bitki)

K
AYA  sarmaşığı (hedera), güzel ve sarılmacı yapraklarıyla evlerde, balkon ve bahçelerde sarılmacı veya sarkıcı bitki olarak kullanılır. Kaya sarmaşığı, ülkemizde en çok tanınan, evlerde fazla kullanılan bir türdür.

Yaprakları küçük, 3 parçalı ve parlak yeşildir. Serin ortamlardan hoşlanır, dondan bile zarar görmez. Sıcak yerde sağlıklı gelişmez. Gölgeli ortamlarda yeşil rengin etkisi artar. 

Yazın, bol su verin, sıcak havalarda yapraklara su püskürtün. Kasım ayında dinlenme dönemi başlar. Şubat ayına kadar saksı toprağını orta nemli tutun. Aksi halde, yapraklarda sararma veya kahverengi lekeler görülür.

Renkli yapraklı çeşitleri, sonbahar ve kış aylarında 12-15 derecelik sıcaklıktan hoşlanırlar. "Marengo" bunlardan en sevilenidir.

Kaya sarmaşığının saksı değiştirme işlemi 2-3 yılda bir mart veya eylül ayında yapılır. Yaprak çürüntüsü ve dişli dere kumu karışık, az killi toprak harcı uygundur.

Üretim için; ilkbahar veya sonbaharda kuvvetli sürgünlerden alınan 8-10 santim uzunluğundaki çelikler kullanılır.