19 Haziran 2021 Cumartesi

BİRLEŞTİRME SANATI

BİRLEŞTİRME,  gereçlerin veya birbirine benzemeyen nesnelerin biraraya getirilmesiyle oluşan sanat eseridir. "Birleştirme"nin kökenini çağdaş sanatın kaynağında aramak gerekir. 

Meselâ; Umberto Boccioni'nin fütürist eserleri, Braque'ın yapıştırılmış kâğıtları, Matisse'in kırpıntı kâğıtları, Picasso'nun yapıştırmaları ve çeşitli gereçlerden oluşan eserleri, Duchamp'nın basit birer nesne havası verdiği "ready-made"leri veya Dada'cıların fotomontajları, Kurt Schwitters'ın "Merzbau"ları, Giacometri, Dali ve Breton'un surrealist nesneleri, birleştirme türündeki eserlerin ilk örnekleri sayılır.

Günümüzde birleştirme yapan sanatçılar daha çok "dadacı-gerçeküstücü" gelenekten faydalanırlar. Gerçekçi bir ihtiyaçla "pop'art"çılar (Robert Rauschenberg'in "combine-paintings"leri) ve "yeni gerçekçiler" (Arman'ın "yığmalar"ı, Daniel Spoerri'nin "tuzak tablolar"ı, yırtık afişler) tarafından benimsenen birleştirme tekniği; Ursula, Camille Bryen ve Bernard Requichot gibi sanatçılarda büyüleyici bir nitelik kazandı. 

Birleştirme Daniel Spoerri - Bit Pazarı (1966)