9 Haziran 2021 Çarşamba

ŞÖVALYE YILDIZI (bitki)

Ş
ÖVALYE  yıldızı (hippeastrum) bitkisinin "amarillis" olarak da tanınan melez çeşitleri kullanılır. Şeridimsi büyük yaprakları, uzun bir sap üzerinde şemsiye dizilişli, büyük ve gösterişli çiçekleri vardır. 

Sürgün verme ve gelişme dönemi, ilkbahar ve yaz aylarıdır. Temmuz, ağustosda çiçek açar. Bakımı kolaydır. Mayıs ayında bahçe ve balkonlara, yakıcı güneş tesiri olmayan yerlere çıkarın. Temmuz ayı sonuna kadar bol su ve 2 haftada bir sunî gübre verin. Yapraklara sık olarak su püskürtün.

Ağustos ayından itibaren sulamayı giderek azaltın. Eylülden itibaren saksı toprağını kuru tutun. Yapraklar tamamen sarardığında kesin. Soğanları 15-20 derece ortamda koruyun. Aralık ayında içeri alın. Havadar ve aydınlık bir yere koyun. Tekrar su vermeye başlayın.

Ocak ayında çiçek sürgünleri gelişmeye başlar. Boyu 8-10 santim olunca daha sık su verin. Genel olarak kışın fazla sulamayın.

Saksı değiştirmeyi, genç bitkilerde her yıl, yaşlı olanlarında ise 2-3 yılda bir yapın. Bitki soğanının üst kısmını dikim sırasında kısmen açıkta bırakın. Bu arada yavru soğanları ayırın. Saksı değiştirdikten sonraki ilk haftalarda az sulayın.

Çürümüş yaprak, yanmış ahır gübresi, dişli dere kumu karıştırılmış nispeten killi toprağı sever. Üretimi; yavru soğanlar, soğan kabuğundan alınan çelikler ve tohumla yapılır.