7 Haziran 2021 Pazartesi

MİGUEL ORTİZ BERROCAL (heykeltraş)

İSPANYOL  heykeltraş, 1933 yılında Villanueva de Algaidas, Malaga'da doğdu. Matematik ve kimya okudu. Madrid'de mimarlık ve heykelcilik öğrenimi gördü. Madeni işlemeyi denedi (1954), fakat kısa süre sonra tamamen heykele döndü. Sökülüp yeniden kurulabilen soyut formları, mimarî kaygılarının izlerini taşır.

Giderek insan biçimli ve figüratif formlara yöneldi. Birçok eserinde oyuncaklı bir hava göze çarpar. Öğeleri yan yana koyacak veya iç içe geçebilecek biçimde düzenledi. 1960' dan sonra çeşitli öğelere ayrışabilen bütünler yaptı. Artık çeşitli parçaların iç içe geçmesi daha karmaşık bir görünüm almıştı.

Sanatçının bazı eserlerinde çekmecelere ve bu çekmeceleri açabilecek düzenlere bile rastlanır (Kleopatra, 1968). Bir seyircinin, böyle bir eser üstünde gerekli değişiklikleri yaparak birçok görünüm elde edebilmesi için önce eseri dikkatle incelemelidir.

Sanatçı, Verona'daki özel dökümevinde, bazı eserlerini sanayi ürünü olarak yapmakta, ayrıca sökülüp yeniden takılabilen "mini-çoğullar"ı da (Mini-Maria, Mini-David) hazırlamaktadır. Miguel Ortiz Berrocal, 2006' da Antequera'da öldü.

Miguel Ortiz Berrocal  -  Maria de la O  (1965)