21 Haziran 2021 Pazartesi

HATMİ ÇİÇEĞİ

HATMİ çiçeğinin (hibiscus) 200' e yakın türü arasında en çok "Çin gülü" veya "Japon gülü" diye adlandırılanı tanınmıştır. Özellikle katmerli çiçekli olanlar büyük ilgi görmektedir. 

Yaprakları yürek şeklinde, kenarları dişli, sivri uçlu, uzun saplı ve parlak yeşildir. Kırmızı, pembe, turuncu açan, yalınkat veya katmerli çeşitleri vardır. Çiçekli dönemi oldukça uzundur (ilkbahar, sonbahar arası). 

Çin gülü; fazla aydınlık, havadar ve özellikle sonbaharda güneş gören ortamları sever. Yaz aylarında bol sulama ve gübre takviyesi gerekir. Özellikle tomurcuklanma döneminde bol su verin.

Soğuk veya çok sıcak ortamlarda yaprak dökülmesi görülür. Kışın, barınma ortamını 12 dereceden aşağı düşürmeyin ve az su verin. 

İyi olgunlaşmış sürgünler bol çiçek verir. Toplu, bol dallı ve dekoratif formlu bir bitki elde etmek için uzun sürgünlerin budanması gerekir. 

Saksı değiştirmeyi, her yıl giderek daha büyük saksılara alarak yapın. Harç olarak; yanmış ahır gübresi, yaprak çürüntüsü ve hafif killi bahçe toprağı karışımı uygundur.

Üretimde; odunlaşmamış sürgünlerden elde edilen yeşil uç çeliklerle daha fazla başarı sağlanır. Çelikler 3-4 haftada köklenebilir. Köklenme için 20-25 derecelik ortam ve yüksek nem gerekir.