5 Haziran 2021 Cumartesi

KAUÇUK (bitki)

K
AUÇUK  (ficus), sera ve salon çiçeklerimiz arasında fazlaca ilgi gören bir süs bitkisidir. Gövde yapısı düzgün, yaprakları büyük, oval, kalın ve derimsi yapıda, parlak yeşildir. "Decora" en çok aranan ve üretilen çeşididir.

Kauçuk; sıcak, havadar, aydınlık veya yarı gölge yerleri sever. Sıcak yaz günlerinde bol su ister. Ekim ayından itibaren suyu azaltın. Yaşlı bitkileri 15-20 derece, genç bitkileri 10-15 derece ortamda tutun.

Büyüme yavaşlaması, yaprak uç ve kenarlarında görülen kahverengi lekeler ve yaprak dökülmesi bakım kusurundan ileri gelir. 

Sonbahar ve kış fazla gölgeli yerlerde bulundurulan, kışın fazla yazın az su verilen kauçuk güzelliğini kaybeder. Havasız ve soğuk yerde yaprak döker. Işık az, toprak besini yetersiz, nem düşük olursa yapraklarda sararma ve dökülme olur. Fazla nem, alt yapraklarda sararma yapar.

Kökdeki hastalık yaprağa kahverengi lekeler halinde yansır. Böyle bitkilerde saksı değişimi yapın. Toprağı ve hasta kökleri temizleyin. 

Saksı değişimi, mart-nisan aylarında yapılır. Yanmış ahır gübresi, yaprak çürüntüsü, dişli dere kumu ve az killi bahçe toprağı karışımı uygun harçtır. Saksı değiştikten sonra; öncelikle bitkiye bol su verin, yapraklara su püskürtün, 2-3 hafta sonra normal sulamaya geçin.

Kauçuğun üretimi, gövde ve uç çelikleriyle yapılır. Çelikler yüksek sıcaklık ve nemli ortamda 4-5 haftada köklenirler.