1 Ekim 2021 Cuma

ADALI HALİL (sporcu)

TÜRK  pehlivan, 1870 yılında Edirne Adaiçi bucağına bağlı Kilise köyünde doğdu. Bucağının adından dolayı "Adalı" diye anıldı. Güreşe küçük yaşta başladı. Hocası, devrinin en ünlü pehlivanı "Aliço" idi. 

20 yıldan fazla bir süre güreş meydanlarında görüldü. Bu arada "Koca Yusuf", "Kurtdereli Mehmed" pehlivan gibi devler ile de güreş tuttu. 18 yıl Kırkpınar başpehlivanlığını elinden bırakmadı. 

Berlin, Londra ve Amerika'nın birçok şehirlerinde güreşler yaptı. Yurtdışı güreşlerinin hemen hepsini kazandı. Chicago'da yaptığı bir müsabakada, kaçak güreşen rakibine kızarak kaburga kemiklerini kırması üzerine, kendisini linç etmek isteyen seyircilerin elinden canını zor kurtardı. 

1,98 boyunda, 145 kilo çeken Adalı Halil, sert ve kırıcı bir pehlivandı. En parlak yıllarında er meydanından çekildi. Acı bir kuvveti vardı. Ömrünün son günlerinde bile, çamura saplanan buğday yüklü arabayı dingilinden tutup kaldırarak bataktan kurtarmıştı. 

Adalı Halil, 1927' de Edirne'de zatürreeden (akciğer iltihabı) vefat etti. Mezarı, Edirne'deki Kasımpaşa Camii'nin yanındadır. Her yıl Kırkpınar güreşlerine katılan bütün pehlivanların iştirâkiyle mezarı önünde tören yapılır.