5 Ekim 2021 Salı

CLÉMENT ADER (mühendis)

FRANSIZ  mühendis, 1841 yılında Muret'de doğdu. Daha gençliğinde "havayolu" meselesine aklına takmıştı. Önce bir insanı kaldırabilecek güçte bir uçurtma, sonra da tenekeden manivelalı ve lâstik tekerlekli bir "velosipet" yaptı. 

Karayolları idaresine girdi ve 1870 savaşı sırasında kendi parasıyla bir balon yaptı. 1876' da memuriyetten ayrıldı. Fikirlerini gerçekleştirmek ve gerekli sermayeyi sağlama maksadıyla Paris'e gitti. Elektrik alanındaki icadları (mikrofon, tiyatrofon) kısa sürede büyük ilgi gördü ve bu sayede iyi para kazandı.  

Kendini tamamiyle yapacağı işe verdi. Çok sayıda tecrübe ve denemelerden sonra uçabilen bir vasıta olan "Eole"ü meydana getirdi ve buna "avion" adını verdi. Bu uçakla  9.10.1890 tarihinde, yerden havalanarak  50 metre kadar yol aldı. Bu uçuş pek kısa, uçağı da derme-çatma idi, ama bu deneme, uçak tarihinin dönüm noktası oldu. 

1897' de müsait olmayan hava şartları yeni denemelerini engelledi. Devletin yardımından yoksun kalarak, anlayışsızlığa ve ilgisizliğe maruz bırakılan Clément Ader, 1925' de Toulouse'da öldü. Kendisine hakettiği "Uçakçılığın Babası" unvanı verilmiştir.