11 Mart 2023 Cumartesi

SARAH BERNHARDT (tiyatrocu)

KADIN  tiyatro oyuncusu (Henriette Rosine Bernard), 1844 yılında Paris'de doğdu. Sanat hayatına 1862' de "Comédie-Française"de başladı. Oradan ayrılarak, 1869' da "Odéon"da Coppée'nin "Gelip Geçen" adlı oyununda başarı sağlayarak kendini gösterdi.

1872' de yeniden "Comédie-Française"e girdi. "Phèdre", "Hernani", "Ruy Blas" oyunlarında parlak başarılar kazandı. Sonra tiyatro ile alâkasını ansızın kesti (1880).

Amerika'ya 9  defa olmak üzere, diğer yabancı ülkelere uzun turnelere çıktı. Fransa'da bulunduğu sürelerde; "Vaudeville"de "Fedora"yı, sonra "Porte-Saint-Martin"de "Théodora", "Tosca", "Jeanne d'Arc" gibi eserleri oynadı.

1893' de "Renaissance" tiyatrosunun yöneticisi oldu. Orada "Uzaktaki Prenses", "Lorenzaccio", "Samiriyeli Kadın", "Ölü Şehir" piyeslerinde büyük başarı elde etti.

1898' de  Châtelet meydanındaki "Nations" tiyatrosunu kiralayarak oraya kendi ismini verdi. "Hamlet" ve "Aiglon"u oynadı. 1915' de bir bacağı kesildi. Sarah Bernhardt,  Maurice Rostand'ın "La Gloire"ını canlandırdı ve çevirdiği filmin çekimi tamamlanmadan 1923' de Paris'de vefat etti. 

Sanatçı, şaşılacak derecede lirik yaratılıştaydı. Altın sesinin sevimliliği, temiz diksiyonu, güzelliği ve temsillerdeki dramatik gücüyle eşsiz bir sanatçıydı. "İtiraf" ve "Adrienne Lecouveur" piyesleriyle yazarlığı denedi ve oldukça fanteziyle yüklü "Hâtıralar"ı bıraktı.