13 Kasım 2023 Pazartesi

MARCUS JUNİUS BRUTUS (siyasetçi, yazar)

R
OMALI  siyaset adamı ve yazar, Milâttan önce 85 yılına doğru Roma'da doğdu. Öksüz kalmıştı, dayısı Cato tarafından yetiştirildi. Erkenden Cicero'ya bağlandı. Pharsala'da, Pompeus tarafında savaştı, fakat Sezar'ın affından faydalanarak felsefe öğrenimi için Atina'ya gitti. 

Cisalpina'da "propraetor (46)",  sonra da "şehir yargıcı (45)" oldu. Fakat Sezar'a karşı yapılan suikasta katıldı ve bu işte çok etkin oldu. Öldürülürken, Brutus'un elinde kendisine yönelen hançeri gören Sezar : "Sen de mi Brutus !" diye bağırdı. 

Antonius'un çağrısı üzerine halk, suikastçıların aleyhine ayaklandı. Onlar da Roma'yı terkedip Yunanistan'a gitmek mecburiyetinde kaldılar.

Octavianus ve Antonius'a karşı, Brutus ve Cassius cumhuriyetçileri idare ediyorlardı. Brutus yenilince :  "Fazilet, sen bir kelimeden başka bir şey değilsin" diyerek dikili kılıcının üzerine kendini atarak intihar etti (yıl: milâttan önce 42).

Brutus'un şahsiyeti birçok yazar ve şâire konu oldu. Lucanius onu Stoa'cı bir kahraman olarak ortaya koydu. Buna rağmen, Cicero ile olan yazışmalarında Brutus'un soğuk ve sert, fakat etkileyici bir karakterde olduğu görülür. 

Denemeler yazdı (Fazilet) ve nutuklar söyledi. Bununla beraber hatipten çok, filozof olarak bilinirdi.