21 Kasım 2023 Salı

ETTORE BUGATTİ (sanayici)

İ
TALYAN  sanayici, 1882 yılında Milano'da doğdu. 16  yaşında, 3 tekerlekli 2 motorlu bir velosipet yaptıktan sonra, heykeltraşlık öğrenimine başladı. Bundan sonra da kendini mekanik ve otomobil yapımına verdi. 

Lorraine'de bulunan Dietrich firmasıyla anlaşarak 1907' de  Molsheim'de bir fabrika kurdu. Fransa'nın dostu idi. 1. Dünya savaşında, müttefiklerin hizmetine girmek için, işgâl edilen Alsace'daki kuruluşlarını terk etti. 

Savaşın sonunda fabrikalarını Molsheim'de yeniden kurdu. Mekanik tutkunuydu, yaptığı motor gövdeleri âhenkli hatlarıyla ün saldı. Yarış motorlarında ilk defa kompresörü kullandı. Motora fazla yakıt vermenin, her zaman bir yakıt ziyanı olmadığını da ispat etti.

Molsheim fabrikalarında; dünyaca tanınmış spor ve yarış arabaları ve çok lüks otomobiller imal etti. Fransız demiryolları için de ilk benzinli otomotrisi (yolcu bulunduran lokomotif) yaptı (1933). 

Fabrikanın başına geçmeye hazırlanan oğlu Jean, yeni model (8 silindirli) bir otomobil denemesi sırasında 23 yaşında kaza geçirerek vefat etti. Babası Ettore Bugatti, 1947' de Paris'de vefat etti.