23 Şubat 2024 Cuma

TOMMASO CAMPANELLA (yazar)

İTALYAN  düşünür ve yazar, 1568 yılında Calabria, Stilo'da doğdu. Küçük yaşta parlak zekâsıyla göze çarptı. 14  yaşında Dominiken tarikatına girdi. 

Skolastik Aristoculuğa karşı olduğu için şüpheleri üzerine çekti. Telesio'yu savunmak için yazdığı kitap yüzünden dinden sapmakla suçlanarak yargılandı. 

Deneysel metodu savundu. Roma'ya, sonra Floransa ve Padova'ya kaçtı. Engizisyonca, eserlerinin müsveddelerine el konuldu. Yeni bir yargılanmadan sonra affedilince, bunları tekrar ele geçirdi. 

1598' de Calabria'da bir manastıra çekildi. Burada, başkaldırma ve bağımsızlık üzerine vaazlar verdi. Derebeylik topraklarının bölüşülmesini öğütledi. Kendisi hapse atıldı, öğrencileri ise tutuklandı. "Ruh hastası" taklidi yaparak canını kurtardı. 27  yıl İspanya zindanlarında yattı. 

1626' da, papa 8. Urbanus, hapisten kurtararak hürriyetine kavuşturdu. Yeniden hücumlara uğrayınca Fransa'ya sığındı. Ölene kadar burada kaldı. Richelieu'nün bağladığı maaşla geçindi. 

"Rasyonel Felsefe (1638)" adlı eserde, metafizik sistemini geliştirdi. En önemli eseri olan "Güneş Ülkesi"ni 1602' ye doğru hapiste yazmıştı, ancak 1623' de "Città del Sole" adıyla yayınlayabildi. 

Bu eserinde; astrolojiye dayanarak siyasî tasarılarını açıkladı. Bunlara toplumcu kuramlarla feodaliteye karşı yaptığı sert eleştirileri ekledi. Mirasçısı olduğu Rönesans düşüncesini son sınırlarına kadar geliştirdi. Tommaso Campanella, 1639' da Paris'de vefat etti.