5 Nisan 2024 Cuma

NİCOLAS LÉONARD CARNOT (fizikçi)

F
RANSIZ  fizikçi, 1796 yılında Paris'de doğdu (Sadi Carnot). Babası tarafından özenle eğitildi. 1812' de Politeknik okuluna girdi. Orayı birincilikle bitirdi. 

Babası Anvers'i korurken, kendisi de arkadaşlarıyla Paris'in savunmasına katıldı. 1814' de istihkâm yüzbaşı oldu. Babasının gözden düşmesi yüzünden terfii gecikince, kendini ordudan açığa çıkarttırdı. 

Gazların genleşmesi ve buharların özellikleri ile ilgili teorik araştırmalara bağlandı. 1824' de  "Ateşin Devindirici Gücü ve Bu Gücü Elverişli Biçimde Geliştiren Makineler Üzerine Düşünceler" adlı küçük kitabından  200  adet yayınlandı.  

Isının hareket enerjisine dönüşmesinin ancak, sıcaklıkları farklı iki ısı kaynağı kullanarak olabileceğini ileri sürdüğü bu kitabı, çok sonra Lord Kelvin ve Clapeyron sayesinde unutulmaktan kurtuldu. Bu prensibe "Carnot prensibi" denildi. 

1831' de yazdığı notları da ancak, 1871' de yayınlandı. Bu notlarda; ısı ile arasındaki eşdeğerlik kanununu belirtiyor ve kalorinin mekanik eşdeğerini oldukça doğru olarak veriyordu. Termodinamiğin temel iki prensibini ilk defa açıklaması bakımından, bu bilim dalının kurucusu sayılabilen Carnot, 1832' de (yaş 36)  Paris'de koleradan vefat etti.