1 Mart 2016 Salı

ALBRECHT DÜRER, ESER-BİYOGRAFİ

ALBRECHT Dürer, Alman ressam ve gravürcüsüdür. 1471 yılında Nürnberg'de doğdu. Bir Macar ailesinden veya Macaristan'a yerleşen Alman mültecisi bir aileden gelme bir kuyumcunun on çocuğundan biriydi. 1486'da babası onu ressam ve gravürcü Wolgemut'un yanına çırak olarak verdi. Genç Dürer 1490-94 yıllarını ilk öğrenim devresi olarak geçirdi.

Dürer, bir süre Colmar şehrinde kalarak, devrin en değerli gravürcüsü merhum Schongauer'in kardeşlerinin yanında çalıştı. Mantegna'nın bakır üzerine yaptığı gravürleri görerek İtalyan sanatına hayran oldu ve İtalya'ya gitti. İlk suluboya peyzajlarını yolculuk esnasında çizdi. 1496 yıllarında bakır üzerine gravür ustalığını elde etmişti. Apokalips
konusundaki resimlerini büyük levhalar halinde, tahta üzerine canlılık ve hareketlilikle işledi. Kıvrımlı, düğümlü, lâv gibi akıcı deseni ile kişiliğini ortaya koymaya başladı.

Albrecht Dürer'in dehasıyla Alman resmi, Rönesans çağının büyük Avrupa resim sanatında yer almış oldu. İtalyan ustaları onu, kendileriyle eş, güçlü bir sanatçı saydılar. Dürer, gravürlerindeki kompozisyon düzenleme gücü ve yeni biçimler bulmak gibi yönleriyle hayranlık uyandırdı. Dürer'in gravür ve desendeki ustalığı, eşi görülmemiş bir kuvvet taşır. Sanat hayatı boyunca Dürer, gotik sanatçılarının düğümlü deseninden, klâsiklerin akıcı desenine geçmeyi bildi. Dürer 1528' de (yaş 57) Nürnberg'de öldü.

Albrecht Dürer, bütün resim-gravür türleriyle ilgilenmiş, dini konulu kompozisyonlardan dindışı alegorilere, manzaralardan ve hayvan resimlerinden portre sanatına kadar her alanda eser vermiş bir sanatçıdır. Almanya'da modern sanatın ortaya çıkıp yükselmesini sağlamıştır.

Albrecht Dürer - Şövalye, ölüm ve şeytan
(Bakır üzerine gravür - 1513-14)
Albrecht Dürer - İsa'nın dünyaya gelişi
(1500' e doğru)
Albrecht Dürer - Aziz Hieronymus hücresinde
Albrecht Dürer - Kendi portresi
Albrecht Dürer - Yıldızlardan
taç giyen Meryem     (1508)
Albrecht Dürer - Kendi portresi
(1493)
Albrecht Dürer - Aziz Eustachius
(Bakır üzerine gravür)
Albrecht Dürer - Müneccim kralların tapınması (1504)
Albrecht Dürer - Din bilginleri arasında İsa   (1506)
Albrecht Dürer - Otoportre   (1496)
Albrecht Dürer - Kimliği belirsiz portre
(Üst düzey bir kişi olabilir - 1524)
Albrecht Dürer - Babanın portresi - 1490
Albrecht Dürer - Sanatçının annesi
Albrecht Dürer - Mahşerin dört atlısı (detay)
Ağaç üzerine gravür (1498)