17 Mart 2016 Perşembe

HİERONYMUS BOSCH, ESER-BİYOGRAFİ

HOLLANDALI ressam ve gravürcüdür. (Hieronymus Van Aeken, 'Jérom') 1450-60 yıllarında Hertogenbosch'da doğdu. Doğduğu şehrin dışına çıkmadı. Şehrin katedrali için vitray ve halı modelleri çizmekle işe başladı. Otuz kadar eseri korunabildi.

Dini veya güncel konularda Bosch, insan kalabalığını çok sever. Bunlar bazen pek kaba ve âdi, bazen canavar görünüşlü varlıklardır. Kullandığı veya sezdirdiği imgelerin giriftliği, eserlerinin güç anlaşılmasına sebep olur. Fantastik düşünce dünyası ve rüyalar cehenneminden gelme canavarların çokluğu görülür. Dini konular, yüzlerdeki zalim ifadelerle başka anlam kazanır.

Bosch, detaylarda gerçeğe uymada çok titiz ve dikkatli davranır. Çizgideki büyük ustalığı ve gerçekdışı yaklaşımları ile insanların kötülük ve küçüklüklerine nefretle bakan acı alaycılığı resimlerinde birleşir. Serbest irade ve insanın yalnızlığı konularını işler. Çirkin ve komik ifade şekilleri birçok resim meraklısını etkilemiştir. Bazı kompozisyonlarında doğa gözlemlerindeki üstünlüğü belirgindir. Resimleri, başta surrealizm olmak üzere 20. yy'a ait birçok sanat akımını etkiledi. Bosch, 1516' da doğduğu şehirde öldü.

Hieronymus Bosch - Zevk Bahçesi - 1503-04
Hieronymus Bosch - Saman Arabası - 1500-02
Hieronymus Bosch - Son yargı
Hieronymus Bosch - Baykuş yuvası
Hieronymus Bosch - Aziz Antonius ve şeytan