24 Mart 2016 Perşembe

GEORGES BRAQUE, ESER-BİYOGRAFİ

BRAQUE, Fransız ressamıdır. 1882 yılında Argenteuil'de doğdu. Havre Güzel Sanatlar Okulu'nda, Charles L'hullier, R. Dufy ve Othon Friesz'in öğrencisi oldu. 1905 yılında Paris'te buluştuğu Othon Friesz'nin etkisiyle "fovizm"e katıldı ve onunla birlikte Anvers'e gitti.

Sonradan Picasso ile tanışarak "kübizm"e yöneldi. 1909' da La Roche-Guyon'da peyzaj çalışmaları yaparken 1910' dan sonra tamamen natürmorta döndü. 1911' de Picasso ile Céret'te buluştu. Sorques'da resimlerine tahta, kum, kâğıt gibi gerçek malzemeler katmaya başladı. Başarılı olduğu tahta ve mermer taklitlerinde, önceleri, boyacılık yapan babasının yanında çalışmasının faydası oldu.

1915' de piyade subayı iken yaralandı, 2 yıl sonra sağlığına kavuştu. Resimlerini tabiat kopyası olmaktan çıkardı. Biçim ve renkleri "lirik bir olgu" olarak nitelediği, tabiattan bağımsız saydığı kompozisyonun birer öğesi olarak kabul etti. Braque'ın Fransa ve dünyadaki önemli çağdaş sanat müzelerinde eserleri vardır. "Georges Braque'ın karnesi" adlı kitabında, hayat, sanat ve resim üzerindeki düşüncelerini topladı. Braque, 1963' de (yaş 81) Paris'te öldü.

Georges Braque - Natürmort
Georges Braque - Gitarlı genç kız - 1913