18 Mart 2016 Cuma

SANDRO BOTTİCELLİ, ESER-BİYOGRAFİ

BOTTİCELLİ (Sandro di Mariano Filipepi). İtalyan ressam, desinatör ve gravürcüsüdür. 1444 yılında Floransa'da doğdu. Önceleri öğretmeni Fra Filippo Lippi'ye özendiyse de ilk eserlerinde Verrocchio ve Pollaiolo'nun etkileri de görülür. 1481' de Papa 4.Sixtus tarafından, Sistina kilisesinin dekorasyonunda çalışmak üzere Roma'ya çağrıldı. Orada Rosselli, Ghirlandaio ve il Perugino ile beraber çalışarak Hz. İsa ve Hz. Musa'nın hayatlarını canlandıran, zengin detaylı üç fresk yaptı.

Botticelli'nin sanat hayatının büyük kısmı Floransa'da geçti. Burada Medici'ler için, hümanizmaya olan bağlılığını şiir dolu alegorilerle ortaya koyduğu bir dizi mitolojik tablo
yaptı. Ayrıca, kiliseler, dernekler ve bazı kimseler için dini konulu birçok eser yaptı. Çoğu zaman iri madalyonlar (tondi) içine yerleştirdiği "madonnalar" da yaparak orijinal buluşlarını değerlendirdi.

Sonraki eserlerinde daha sert bir 'anlatımcılık' çabası ve yer yer Floransa'da Savanarola'nın vaazlarının yarattığı ahlâki bunalımın etkileri sezilir. Figürlerinin anlatım zenginliği ve çizgilerinin keskinliği bakımından ilgi çeken desenlerle "İlâhi Komedya"yı resimledi. Rönesans resim sanatının gelişmesinde Botticelli'nin payı büyüktür. Kendisini 'ruhi bunalıma' götüren kaygıları, sanatına sinirli, şiddetli ve ince bir yön, şekillerine ise dans eder gibi uçucu görünüşler verdi. Botticelli, böylece gerçekçi resme hareket kazandırdı.

Botticelli'nin hastalık derecesine varan zerafet duygusu, eserlerine kendine has şiir dolu bir hava verir. Seçtiği konularda ve renk uyumunda tabiata özenmekten çok kendi duyuş tarzını canlandırmaya çalıştı. 1510 yılında (yaş 66) doğduğu şehirde öldü.

Sandro Botticelli - İlkbahar   (1478)