15 Mart 2016 Salı

CÜCE AĞAÇ BONSAİ

SAKSIDA bodur ağaç yetiştirme ve biçimlendirme sanatına "bonsai (bonsay)" denilir. Bir sanat ve bahçecilik tekniği olan bonsai, büyük bir itina ve biyolojik takvim çerçevesinde bitkiyle devamlı ilişkide olmayı gerektirir.

Bonsailer, fidelerden, aşısız fidanlardan, çeliklerden veya daldırma yoluyla elde edilir. En çok yetiştirilen türler; çam, ladin, köknar, akağaç, huş, kayın, nar ağacı ve gürgendir. Bonsai tekniğinde amaç; ağaçlara saksıyla uyumlu olarak doğadaki biçimlerini kazandırmaktır.

Bonsailerin boyu çok kısadır ve nadiren yetmiş santimi geçer. Cüce bonsailer ise, sekiz ilâ on beş santim arasındadır. Bunlardan bazıları beş yüz sene ömürlüdür ve gerçek birer sanat eseridir.

Doğu felsefesinde bonsai sanatı, insan ile doğa, gökyüzü ile yeryüzü arasındaki uyumun bir ifadesi olarak algılanır. Bu kültür Çin kökenli olup, milâttan önce 221 yıllarına kadar uzanır. Japonya 12. yy' dan beri bu sanatı ele almış ve Çin'i geride bırakmıştır. İlk milli bonsai sergisi 1914 yılında Tokyo'da açıldı. 1934' de beri her sene bir sergi düzenlenir.