3 Nisan 2017 Pazartesi

GERÇEKÇİLİK AKIMI (realizm)

GERÇEĞİ olduğu gibi yansıtmaya çalışan edebiyat ve sanat akımına "gerçekçilik (realizm)" denilir. Gerçekçiliğin dürüstlük olduğunu, her tür yalan ve aldatmacadan uzak olduğu için halkın çıkarına daha uygun olduğu yönünde görüşler öne sürülmüştür. Gerçekçilik, natüralizmi meydana çıkarır.

Barbizon okulunun ressamları ve Daumier, gerçekçilik akımının 1848 senesi öncesindeki başlıca temsilcileri olarak belirir. Avrupa devrimleri, sanayileşmenin sonucunda ortaya çıkan toplumsal şartlar ve yeni düşünceler (pozitivizm, sosyalizm, bilime olan umut), insanların hayatını, acılarını ve çabalarını tasvir etme misyonu yüklenen bir sanatın gelişmesine yardım eder.

Gerçekçilik, Courbet, Millet, Daumier'nin bazı eserleri, Fransa'da Guys, Daubigny, Dupre gibi sanatçılar tarafından ele alınan kaygıları yansıtır. Avrupa'nın diğer ülkelerinde benzer eğilimler gelişir. Belçika'da C. Meunier, İtalya'da A. Fontanesi ve Macchiaioli, Macaristan'da M. Munkacsy, Romanya'da N. Grigorescu, Rusya'da Ambulants ve İ. Repin, bunların çeşitliliğini ortaya koyar.

Almanya'da F. Von Lenbach, W. Leibl, A. Von Menzel, M. Liebermann, Hollanda'da A. Mauve, Maris kardeşler ve J. İsraels de "gerçekçilik" resim sanatına katkıda bulunmuşlardır.

Gerçekçilik, 20. yy' da pek çok sanatkâra ve öncü sanat akımlarına (yenigerçekçilik, hipergerçekçilik, pop-art vb.) damgasını vurmuştur.

                                       GERÇEKÇİLİK AKIMI ÖRNEKLERİ

Théodore Rousseau - Göl 
Gustave Courbet - Buğday eleyen kadınlar

Honoré Daumier - Sehpasının başında ressam veya mezara koyuş

Jean-Baptiste Millet - Mama

Camille Corot - Chartres katedrali

Gustave Courbet - Ressamın atölyesi

Honoré Daumier - Dönemin bir burjuvası