7 Nisan 2017 Cuma

LORENZO GHİBERTİ, eser-biyografi

FLORANSA'LI heykeltraş, kuyumcu ve mimar, 1378 yılında Floransa'da doğdu. 1401' de Jacopo Della Quercia ve Brunelleschi'nin de katıldığı bir yarışmayı kazandı. Floransa'daki vaftizhane için Andrea Pisano'nunkine benzeyen, ikinci bir bronz kapı yapmakla görevlendirildi.

28 bölümden meydana gelen bu kapı 1424' de bitti. Yaprak ve meyvalarla bezenmiş bir kenar süsü içinde, Hz. İsa'nın hayatı, dört havari ve kilise babaları temsil edilmiştir. Ghiberti, aynı zamanda mimar olarak katedralde çalıştı. Or San Michele kilisesi için de birçok heykel yaptı.

1425' de vaftiz yerinin üçüncü kapısını yapmakla görevlendirildi. Tevrat'ın başlıca olaylarını on bölüm halinde topladı. Michelangelo'nun "Cennet Kapısı" adını verdiği bu eser 1452' de tamamlandı. Ghiberti'nin işinde ustalığı, perspektife hakimiyeti ve mekânı kusursuz şekilde düzenlemedeki başarısı bu kompozisyonda ortaya çıkar. Dengeli ve açık üslûbunda gotik sanatın tadı vardır.

Ghiberti, hayatının son yıllarında, "Commentory (yorumlar)" ı yazdı. 1447' de başladığı bu üç ciltlik eserinde; kendisinin antik medeniyeti bilen, ortaçağ kültürüne bağlı. çağdaş bir sanatçı olduğunu söyler. Eserin 2. cildi, modern anlamda ilk sanat tarihi çalışmasıdır. Lorenzo Ghiberti, 1455' de doğduğu şehirde öldü.

Lorenzo Ghiberti - Cennet kapısı  (bütün)
Lorenzo Ghiberti - Jacop ve Esav  (detay)

Lorenzo Ghiberti - Joseph'in öyküsü  (detay)

Lorenzo Ghiberti - Abraham'ın adağı  (detay)