17 Nisan 2017 Pazartesi

GİORGİO GİORGİONE, eser-biyografi

İTALYAN ressam, (Barbarelli da Castelfranco), 1477 veya 1478 yılında Castelfranco, Veneto'da doğdu. Giorgione'nin hayatı ve eserleri hakkında çok az bilgi vardır. On yıldan kısa sürede gelişen sanatı, Venedik resminin akışını değiştirmiştir. 33 yaşında veba hastalığından öldüğü sırada büyük ün kazanmıştı.

Giovanni Bellini tarafından eğitilen ve Carpaccio, Alvise Vivarini, Catena'nın derslerini takip eden Giorgione, Fransa ve Costa klâsisizmini öğrendi. Aristo'cu filozofların ve Padova üniversitesindeki tabiat profesörlerinin düşünceleriyle beslendi. Avrupa ressamları arasında ışığı değerlendiren ilk ressamdır.

Bütün dünyada tanınan ilk şaheseri, 1505 yıllarında yaptığı "Castelfranco'lu Meryem" dir. Kapalı bir çevre çizgisi içinde gösterilen Meryem ve aziz figürleri, geniş bir göl manzarasının ön planında yer alır. "Üç filozof" adlı yağlıboya tablosunda, ressam kendi dünyasının anlatımında renk unsurlarına büyük önem verir. Bu çok ve ince renkli tablo (açık renkli gökyüzüne karşılık, kayalar ve ağaçların koyu gölgeleri), Giorgione'nin anlatımındaki üslûp özelliğini ortaya koyar. "Fırtına" adlı tablo da daima Giorgione'ye maledilmiştir.

Sanatçı 1508' de Fondaco dei Tedeschi'nin (Alman mağazası) ön cephesindeki freskleri yaptı (bu fresklerden yanızca bir parça kaldı). Venedik resminin en büyüleyici eserlerinden sayılan "Uyuyan venüs" ve "Kır konseri" tabloları, Giorgione ve Tiziano'nun beraber yaptıkları ileri sürülse dahi, bu eserler Giorgione'nin ruh ve üslûbuna daha yakındır. Giorgio Giorgione, 1510 yılında Venedik'te öldü.

Giorgio Giorgione - Üç filozof
Giorgio Giorgione - Kır konseri (detay)
Giorgio Giorgione - Uyuyan venüs (detay)