8 Haziran 2017 Perşembe

ANTOİNE GROS, eser-biyografi

FRANSIZ ressam (Baron), 1771 yılında Paris'te doğdu. 14 yaşındayken David'in atölyesine girdi. Kısa zamanda David'in en iyi öğrencisi oldu. Güzel Sanatlar Akademisi'nden birincilik madalyası aldıktan sonra Roma'ya gitmek üzere yola çıktı. Yolda çalışma yapmak için durakladı.

Cenova'da askere alındı ve kurmay subay oldu. İtalya seferi sırasında resim yapmaya devam etti. Milano'da "Napolyon Arcole köprüsünü geçerken" isimli bir tablo yaptı (1799). Az zaman sonra büyük kompozisyonlar yaptı. Sonunda David'in etkisinden kurtularak, romantik resmin öncüsü olarak ortaya çıktı. Bazı eserleri Delacroix tarafından çok beğenildi.

Napolyon, kendisini Pantheon'un kubbesini süslemekle görevlendirdi, fakat Bourbon hanedanı tekrar iktidara dönünce, yarım kalmış eseri ancak 1825' de bitirebildi. Bu eseri ve Louvre'daki tavan süslemeleri, sanatçının kişiliyetini belirleyici nitelikte değildir. Daha sonra, konularını mitolojiden alan ve daha akademik üslûpla yapılmış eserler verdi, fakat bunlar şiddetli eleştirilere sebep oldu. Resimlerine karşı gösterilen ilgisizlik ve eleştiriler onu umutsuzluğa sürükledi ve krize girerek 1835' de Meudon'da intihar etti.

Antoine Gros - Napolyon Yafa'da vebalıları ziyaret ediyor (1804)

Antoine Gros - Kendi portresi