3 Haziran 2017 Cumartesi

PERİOSTİT (eklem zarı iltihabı)

PERİOST

Kemiklerin, eklemle temas eden yüzleri dışında kalan yüzeyini örten katı, bağdoku yapısındaki zara "periost" denilir. Periostta, doğrudan alttaki kemiğe giden kan damarları ve sinir dalları yer alır. Büyümekte olan kemiklerde, periostun derindeki katmanı osteoblastlardan oluşmuştur. Bu hücreler kemik dokusunu çoğaltarak kemiğin büyümesini sağlar.

Periostun kemik yapıcı özelliği, kemiğin gelişimini tamamladıktan sonra da devam eder (kırıkların iyileşmesinde olduğu gibi).

PERİOSTİT

Periostun iltihabıdır. Başka enfeksiyon odaklarındaki mikroorganizmaların, periosta komşuluk veya kan yoluyla ulaşmasıyla gelişir. İltihap mikrobu, periost ile alttaki kemik arasında cerahatli bir birikimin oluşmasına yol açabilir.

Periost yaygın olarak etkilenirse, kemikte beslenme bozukluğu ortaya çıkar ve tablo nekroza kadar gider. Süreç, kemik dokusuna yayılabildiği gibi, yakındaki yumuşak dokulara da sıçrayarak, genellikle deriye açılan bir fistüle sebep olur.

Akut periostitin başlıca belirtileri; ateş ile yerel ağrı, kızarıklık ve ödemdir. Kronik periostit, periostun lifsi bağdoku artışı sebebiyle kalınlaşmasına ya da kemiksi çıkıntıların oluşmasına yol açabilir.