24 Haziran 2017 Cumartesi

GUPTA HANEDANI

Gupta sanatı - Acanta freski 
GUPTA hanedanı, parlak dönemi milâttan sonra 400 yıllarına rastlayan bir Hint hanedanıdır. Hanedanın ilk önemli hükümdarı 1. Çandragupta'dır. Bu devirde Gupta'lar, Ganj deltasıyla İndus nehri ve Arap denizi arasında kalan Kuzey Hindistan'da hüküm sürüyorlardı. 320 yılından 550' ye kadar uzanan Gupta'lar dönemi, eski Hindistan'ın "altın veya klâsik devri" diye anılır.

Gupta döneminde, felsefe, din, sanat ve bilim konularında büyük gelişmeler olmuştur. Gupta sanatçıları, hem Yunan hem de Kuşhan sanatından ilham almış, fakat ortaya "Hintli" olan yeni bir akım çıkarmışlardı. Dilleri sanskritçe idi.

Gupta'lar özel bir tapınak mimarisi ortaya çıkardılar. Yapılarda, tuğla ve süslü taşlar kullanıldı. Bhumara, Deogarh ve Bhitargaon'da bulunan anıtlar bu mimarinin örnekleridir. Bu mimarî, Ortaçağ Hint mimarî okulunun öncüsü oldu. Gupta heykelciliğinin en güzel örneklerinden biri, Buddha'yı dua ederken gösteren bir ikonadır. Varanasi yakınında, Sarnath'da bulunan bu ikona, Hint sanat geleneğinin dinî niteliğini yansıtan bir eserdir.

Acanta'daki mağara içi tapınaklarda bulunan duvar resimleri de, Gupta imparatorluğu sınırları dışında olmakla beraber kısmen bu dönemden kalan eserlerdir.