30 Haziran 2018 Cumartesi

HANS MEMLİNG, eser-biyografi

FLAMAN ressam, 1433 yılına doğru Seligenstadt, Aschaffenburg yakınlarında doğdu. Çıraklık yıllarını Ren bölgesinde mi yoksa, Brüksel'de mi geçirdiği bilinmez. Brüksel'de yaşayan, kendisinden 30 yaş büyük ressam Rogier Van der Weyden'in etkisinde kaldı, fakat öncüsünün eserlerindeki trajik özelliği insanîleştirdi.

1465' de Brugge'de burjuva çevrelerine girdi; bütün sanat hayatı bu şehirde geçti. Hans Memling, ilkel flaman resminin büyük ustalarındandır. "Kıyamet günü" adlı tablosu 1467' de İacopo Tani tarafından ısmarlanmıştı; bu tablo 1473' de İtalya'ya gönderilmek üzere Floransa bandıralı bir kadırgaya yüklendi, fakat gemiyi ele geçiren bir korsan, tabloyu doğum yeri olan Danzig'e gönderdi.

1475' den sonra Memling, yalnız, kendisini çok tutan Brugge burjuvaları için çalıştı. Ustalığını dinî eserlerde olduğu gibi, ısmarlama yaptığı portrelerde de gösterdi (portrelerinin 25 tanesi günümüze geldi). Çağının ve benimsediği şehrin anlayışını eserlerinde ustalıkla dile getiren Memling'in üslûbu, hülyaya dalan bir ruhun canlılığını yansıtır.

Ressamın dingin kişiliği, figürlerin rahatlıkla hareket ettiği yalın ve düzenli kompozisyonlarında da belirir. Eserlerinde hareketler yavaştır; yüz ifadeleri sadedir ve herkese hitap eden bir din duygusu taşır. Hem insanî, hem de tanrısal niteliği olan Meryem'leri şiirsel bir şekilde tasvir etti.

Ressam ayrıca modern portrenin kurucularından sayılır. Onun elinden çıkan portreler, modele bağlılık ve aynı zamanda çevrenin özelliklerine uyma kaygısı taşır. Memling, hayatının son zamanlarında zengin ve saygın bir kişi olarak, Brugge burjuvalarının en çok vergi ödeyenlerindendi. 1494' de Brugge'de öldü. Birçok ressamı, özellikle 15. yy. sonlarında Brugge'li ustaları etkiledi.


Hans Memling  -  Azize Catherina'nın mistik nikâhı (bütün) (1479)

Hans Memling  - Üstteki tablodan detay 

Hans Memling  -  Üstteki tablodan detay

Hans Memling  -  Azize Ursula  (1489)

Hans Memling  -  Yaşlı kadın portresi 
Hans Memling  -  Vaftizci Yahya'nın boynunun vurulması