5 Haziran 2018 Salı

MASACCİO, eser-biyografi

İTALYAN ressam (Tommaso di ser Giovanni), 1401 yılında San Giovanni Valdarno'da doğdu. Heykeltraşlığı, Ghiberti'nin ve her halde dost oldukları Donatello'nun yönetiminde öğrendi. Resimde, Masolino da Panicale'nin öğrencisi oldu.

Hemen hemen sadece biçim renk ve ışık değerleri üzerinde ısrarla durarak gotik zerafetine karşı çıkan Masaccio, Giotto'nun plastik anlayışına döndü. 1427' de Maoalino ile beraber çalıştıkları küçük kilisede (Del Carmine), fresklerde, hacimlerin dolgunluğunda ve tiplerin katılığında onun etkisi hissedilir (Sadakaların dağıtımı, Cennetten kovulmuş Adem ile Havva).

Masaccio, Floransa'dan ayrılarak Roma'ya gitti, orada San Clemente'deki küçük Sacramento kilisesinin dekorunda (Çarmıha geriliş) ve Santa Maria Maggiore için çok kanatlı bir tablonun yapılışında çalıştığı bilinmektedir. Floransa'daki Santa Maria Novella'da da fresk olarak çizilmiş bir "Çarmıha geriliş"i vardır.

Masaccio'nun güçlü sanatı, 15. yy. İtalyan sanatını geniş ölçüde etkisi altına aldı. Masaccio, 1429' da (yaş 28) Roma'da öldü.

Masaccio  - Cennetten kovulmuş Adem ile Havva (detay)

Masaccio - Cennetten kovulmuş Adem ile Havva

Masaccio  -  Sadakaların dağıtımı