3 Haziran 2018 Pazar

SİMONE MARTİNİ, eser-biyografi

İTALYAN ressam, 1285 yılına doğru Siena'da doğdu. 14. yy. Siena okulunun en ünlü temsilcilerindendir. 1315' de Siena Sarayı için etrafı meleklerle çevrili Meryem "La maesta"yı çizdi. Ressam, bu ünlü eserinde süslemeciliğe daha da yaklaşarak Duccio'nun tarzına yönelir.

Martini, 1328' de Halk sarayı için Guidoriccio da Fogliano'nun atlı resmini çizdi. 1330' a doğdu Assisi'ye gitti, Aşağı San Francesco kilisesinde San Martino şapelinin süslemelerini yaptı. Yardımcısı Lippo Memmi'nin de emek verdiği "Tebşir"de siluetlerin güzelliği ve renklerin inceliğiyle Siena gotik sanatının en sağlam örneğini verdi.

Milletlerarası bir üne sahip olan ressam, Kral Anjou'lu Roberto'nun gözde sanatçısıydı. Martini'nin "Toulouse'lu aziz Louis" panosunu yapmak üzere Napoli'ye gittiği sanılır. 1339' da Avignon'da kaldı, orada "Katedraller Madonnası ve Aziz Georgius" (kayıp) adlı eseri gerçekleştirdi. Avignon'da Petrarca ile dost oldu ve onun için Vergilius başlı bir minyatür yaptı. Simone Martini, 1344' de Avignon'da öldü.

Simone Martini  -  Tebşir  (detay)

Simone Martini  -  Tebşir  (bütün)