13 Haziran 2018 Çarşamba

HENRİ MATİSSE, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, 1869 yılında Le Cateau'da doğdu. Hukuk okudu. 1890' da Goupil'in "Resim üzerine inceleme" eserini okuyunca, resme heves etti. Paris'e gitti; orada Julian akademisine, sonra École Normale Supérieure des Beaux-Arts'a girdi; Gustave Moreau'nun atölyesinde Rouault, Camoin, Marquet ile çalıştı. Bonnat'ın atölyesine devam eden Dufy ve Friesz gibi ressamlarla tanıştı.

Matisse, hocasının tavsiyelerine uyarak, tabiat resimleri yaptı ve Louvre'da birçok eser kopya etti. Sanatı bu sıralarda geleneksel seviyede idi. Millî Güzel Sanatlar derneğinde sergi açtı. Sonra Pissarro'nun tesiriyle izlenimciliğe yöneldi. Matisse, bu dönemdeki çalışmalarında, yoğun renkler ve belirgin biçimlere meraklıdır.

Daha sonra, Carriere'de figür anlayışını inceledi, heykeltraşlığı (1900) ve geçici olarak noktacılığı denedi. Bazı figürlerinde Cezanne etkisi açıkça görülür. "Fov" tarzındaki resimlerinde kişiliği iyice ortaya çıktı; (Kasketli genç denizci; Lüks, huzur ve şehvet (1906)). Geçişleri ve değerleri ortadan kaldırarak, tonu, nesnenin biçimini, uzayı renk tabakalarıyla belirterek tabiatı basitleştirdi, arabesk ile ritmi ön plana aldı (Kırmızı halılar).

Fas'a yaptığı iki seyahat (1911-13) ve kübizmin çekiciliği, onu yeni basitleştirmelere yöneltti (Üç kızkardeş, Faslılar, Ressam ve modeli). İleri yıllarda Matisse'de bir gevşeme görülür; başarıları, o yıllardaki kaygısız ortam, Nice şehri, onu bir zerafet sanatına götürdü. Genç kadınları, kumaşları, çiçekleri canlandıran ahenkli tablolar yaptı.

Tahiti'ye gitmeden evvel İspanya, İtalya, Almanya, Rusya'yı dolaştı. Kilise süslemeleri yaptı. Ayrıca kara kalemle yapılmış eserleri de vardır. Şiir kitapları resimledi. Oyma eserleri 500 kadardır. Hayatının sonlarında yapıştırma kâğıt tekniğini büyük boyutlu kompozisyonlarda (Zenci boksör, Kralın kederi) veya daha ölçülü boyutlarda (çiçekler ve dansözler) tatbik etti.

Matisse, tunç heykeller de yaptı. Resimle ilgili görüşleri çeşitli dergilerde yayınlandı. Çağdaş resmi büyük ölçüde etkileyen Henry Matisse, 1954' de Nice'de öldü.

Henri Matisse  -  Büyük kırmızı ev içi  (1948)

Henri Matisse  -  Rumen işi bluz  (1940)

Henri Matisse  -  Ressam ve modeli  (1916)

Henri Matisse  -  1961 de çıkan posta pulu

Henri Matisse  -  Margot  (1907)

Henri Matisse  -  Bir vitray süslemesi (1950)