5 Mayıs 2021 Çarşamba

ENRİCO BAJ (ressam)

İTALYAN  ressam, 1924 yılında Milano'da doğdu. Brera akademisinde okuduktan sonra, soyut eserler yapmaya başladı. 1952' de Sergio Dangelo ile beraber "Nükleer resim manifestosu"nu yazdı. Bu eser birçok açıdan Dubuffet'nin ham sanatına uygun düşer.

1953' de Asger Jorn ile birlikte görüntüsel bir "Bauhaus" akımını kurdu, sonra Albisola'da Uluslararası Seramik rastlaşmalarını örgütledi (1954). Katılanlar arasında; Lucio Fontana, Emilio Scanavino, Karel Appel, Corneille, Roberta Matta vd. vardı. 

Baj'ın eserlerinde geniş ölçüde "gerçeküstücülük" ve "dadacılık" ın izlerine rastlanır. Şerit, düğme, arma, madalyon gibi çeşitli nesne ve maddelerden yaparak, yağlıboyayla süslediği yapıştırmalar; Kurt Schwitlers ve Francis Picabia'nın yapıştırmalarına çok benzer. Ayrıca bu tür eserlerinde Alfred Jarry'nin havasını ve nüktesini bulmak mümkündür.

Çizdiği kahramanların çoğu Ubu ile akraba çıkar. Büyük eserleri eline alıp yeniden süslemek ve bunlara yeni boyutlar kazandırabilecek bir nükte katmak en sevdiği şeydir. Bu tür eserleri arasında "Guernica, Baj Picasso'nun evinde (1969)", Seruat'nın ünlü eserinden esinli "Büyük Çanak" ve "İki Gövdeli Büyük Çanak (1971)" vardır. 

Resimlerinde toplumsal bildiriye giderek önem veren Baj, "Anarşist Pinelli'nin Cenaze Töreni (1972)" adlı tablosunu oldukça büyük bir tuval üstüne yapmıştır. Sanatçı bu eserde Guernica'dan aldığı figürlerin yanı sıra gülünç ve yansılamalı figürlerine de yer verir. Enrico Baj, 2003' de Vergiate'de öldü.

Enrico Baj  -  Anarşist Pinelli'nin Cenaze Töreni