7 Mayıs 2021 Cuma

KÜPE ÇİÇEĞİ

K
ÜPE  çiçeğinin, süs bitkisi olarak melez çeşitleri kullanılır. Güzel bir ev bitkisidir. Yarı gölge ve gölgeli ortamları sever. Nemli ve havadar yerde bulundurun. Doğrudan güneş, hava cereyanı, sıcak ve havasız ortam, yaprak ve çiçek dökmesine sebep olur.

İlkbahar ve yaz aylarında bol su ister. Sıcak günlerde yapraklara su püskürtün. Saksı toprağı aşırı nemli olursa, çiçek tomurcukları dökülür

Yaz boyunca çiçek açar. Solmuş çiçeklerin toplanması, çiçekli dönemi uzatır. Eylülde sulamayı azaltın. Kışın 5-8 derecelik salonda koruyun ve çok az su verin. Eğer oda daha sıcak ise suyu artırın. Arasıra havalandırma yapın.

Sağlıklı ve toplu bitki gelişmesi için, şubat başında, önceki yılın zayıf sürgünlerini budayın. Budamayı kuvvetli sürgünlerde 2-3 göz üzerinden yapın. Saksı değiştirmek için mart ayı uygundur. Harç olarak; yaprak çürüntüsü, yanmış ahır gübresi, torf ya da funda toprağı, dişli dere kumu ve bahçe toprağı kullanılır.

Toprak kireçli ve killi olmasın. Saksı değiştirilince bitkiye giderek daha fazla su verin. Aydınlık, havadar, 10-15 derece ısılı bir yerde koruyun.

Küpe çiçeği, yeşil çelikle üretilir. Her mevsimde üretim yapılabilir. Şubat ayı en uygun çelik alma zamanıdır. Çelikler 20-25 derece ortamlı, sık sık su püskürtülen tava ya da kasalarda, 10-15 günde köklenir