13 Mayıs 2021 Perşembe

WİLLİ BAUMEİSTER (ressam)

ALMAN  ressam, 1889 yılında Stuttgart'da doğdu. Almanya'da soyut sanatın en önemli temsilcilerindendir. Önceleri "izlenimcilik sonrası" akımdan etkilendi. 1919' da Rus konstrüktivistlerini ortaya çıkardı ve aynı yıl Bauhaus'a girdi. Yine bu dönemde, plastik öğeleri geometrik olarak düzenlenmiş soyut eserler verdi. 

1930' larda gerçekleştirdiği tuvallerin ise, hem esin hem de biçim açısından eskilere kıyasla daha rahat bir havası vardır. Bu tablolarda daha çok, birhücrelilere benzeyen organik biçimli motiflerden faydalanmıştır. 

Sanatçının daha sonra yaptığı bir dizi tabloda; büyük ve kara bir şeklin hemen bütün tuvali kapladığı görülür. Tablonun sadece kenarlarına yakın yerlerde leke halinde birkaç renk ve şekil görülür. 

Baumeister, genç Alman ressamlarını büyük ölçüde etkiledi. Dekoratif Sanatlar okulunda "tipografi" dersleri verdi (1928-33). 1946' dan sonra Stuttgart akademisinde resim hocalığı yaptı. 

Eserleri ve hocalığı dışında, Naziliğe karşı çıkması sanatçının ününü yaygınlaştırdı. Savaştan hemen sonra Hitler'ciliği benimsemeyen birkaç sanatçıyla beraber genç neslin önderi oldu. Willi Baumeister, 1955' de doğduğu şehirde öldü.

Willi Baumeister  -  Safer  (1953)