15 Mayıs 2021 Cumartesi

DİFFENBAHYA (bitki)

D
İFFENBAHYA  iri, alaca renkli yapraklarıyla çok güzel, etkili, dekoratif bir bitkidir. Nemi yüksek, özel olarak ısıtılan, gölgeli ya da yarı gölgeli, hava cereyanı olmayan yerlerde iyi gelişir. Sıcaklık yazın 20 derece olmalıdır. 

Yazın sık ve kireçsiz suyla sulayın. Kışın aydınlık ve en az 15 derece sıcaklık ister. Bu dönemde toprağı orta derecede nemli tutun.

Gelişmesi mayıs-kasım ayları arasında olur. Bu dönemde bol sulayın ve gübreleyin. Nem kâfi değilse, yapraklara su püskürtün fakat devamlı nemli bırakmayın. Yaprakları çok duyarlıdır.

Eylül-mart ayları arası dinlenme dönemidir. Bu dönemde sulamayı kısın, gübre vermeyin. Bitki fazla boylanmışsa, ocak-şubat döneminde, kök seviyesinin 10 santim üstünden budayın. Böylece yapraklanma yenilenir.

Saksı değiştirmeyi 3-4 yılda bir mart-nisan aylarında yapın. Dikimde; yaprak çürüntüsü, yanmış ahır gübresi karıştırılmış, besince zengin bahçe toprağı kullanın. Nisan-ağustos ayları arasında haftada bir gübreleme yapın.

Üretimi; gövde ve uç yeşil çelikleriyle yapılır. Çelik alma dönemi aralık-ocak aylarıdır. Köklendirme için 25 derece sıcaklık ve yüksek nem gereklidir.