19 Mayıs 2021 Çarşamba

SÜTLEĞEN (bitki)

S
ÜTLEĞEN  (Euphorbia), çiçeğinin süs bitkisi olarak iki çeşidi çok tanınmıştır. "Atatürk çiçeği" diye bilinen çeşidi; kasım-aralık aylarında kırmızı, pembe, beyaz çiçek açar. Bunlar gerçek çiçek değil, "brakte"dir. Asıl çiçekler sarı, çok küçük ve gösterişsizdir.

Atatürk çiçeğinin yaprakları uzun saplı, büyük, sivri uçlu, kenarları düz ya da lopludur. Renkli braktelerinin dökülmesinden sonra, normal oda şartlarında bakımı zorlaşır. Ocak-şubat aylarında dinlenme dönemine girer. Bu dönemde suyu azaltın. Mart ayında sulamayla gelişme başlar.

Sonbaharda, çiçeklenme öncesi, ekim ayından itibaren 15-20 derece, çiçeklenme sonrası 10-13 derece ortamlı yerlere koyun. Kışın sıcak ve aydınlık ortamlar uygundur. Çiçekli dönemlerde yaprak dökülmesi; fazla su verildiğini ve sıcaklığın az olduğunu gösterir.

Mart-nisan aylarında saksı değiştirin. Yanmış ahır gübresi, yaprak çürüntüsü, az killi bahçe toprağı karışımı uygun harçtır. Saksısı değişen bitkiler; orta nemli, 20-25 derece ısılı ortamda iyi gelişir. Sulamayı artırın, yapraklara sık sık su püskürtün.

Yazın, bahçenin havadar, aydınlık ve yarı gölge bir yerine alın. Dinlenme dönemi sonunda, bitkiyi dipten 10-15 santim kalacak şekilde budayın. Yeniden sürünce daha gösterişli çiçekler verir.

Atatürk çiçeği çelikle üretilir. Budama artığı dallar çelik için uygundur. Bunlardan 4-5 ay sonra sağlıklı bitkiler elde edilir.