25 Mayıs 2021 Salı

HANS BELLMER (ressam)

ALMAN  ressam, desinatör ve heykeltraş, 1902 yılında Katowice'de (Polonya) doğdu. Doğduğu şehirde geçirdiği çocukluk günlerine ait görüntüleri eserlerine yansıttı. 1922' de mühendis olmak için Berlin'e (Almanya) gitti ve orada "Dadacılar" ile karşılaştı. 

Öğrenimini bitirdikten sonra kahvelerde, sokaklarda desenler çizdi, birkaç kitap resimledi, sonra da bir reklam deseni atölyesi açtı. İlk "Bebek"ini ve bir konunun 10 ayrı pozunu 1932' de yaptı. 1937' de "İnsaflı Mitralyöz" dizisini tasarladı. Aynı yıl Fransa'ya yerleşti. Burada kitap ressamlığı ve ciltçilikle ilgilendi. Özellikle "Dal Dal Yontulmuş Göz Kırpmaları" adlı eserini yayınladı.

2. Dünya Savaşı sırasında hapisteyken hep desen çalıştı. Yorulmak bilmeden, anatomik değişiklikler ve erotik görüntüler üstüne araştırmalarını sürdürdü. "Kafadanbacaklılar" adlı eserini 1943' de yaptı. Bellmer, duygularını birçok yolla anlatabilecek çok yönlü bir sanatçıydı.

Fotoğraf, desen, resim, heykel ve gravür alanında eserler verdi. Sanatçı arkadaşlarıyla beraber "anagram şiirler" yazdı. "Küçük Görüntü Anatomisi"ni (1960), "Kullanma Biçimi"ni (1968) yayınladı, "Küçük Ahlâk" incelemesinin yeni baskısını yaptı. 

Çok sayıda resimlemeleri arasında "Bayan Edwarda (1966)" ve "Kuklalar (1970)" sayılabilir. Hans Bellmer, 1975' de Paris'de öldü.

Hans Bellmer  -  Kız Başı Duvar