29 Ağustos 2021 Pazar

ABDÜRREZZAK ABDİ EFENDİ (tiyatrocu)

T
ÜRK  tulûat sahnesinin ünlü temsilcisi, 1835 yılında İstanbul'da doğdu. Fakir bir ailenin çocuğuydu. bu sebepten öğrenimine devam edemedi. Çeşitli sanat dallarında çıraklık etmişti. 

İlk defa Aksaray'da Taşköprüler yakınında kahvehaneden bozma bir tiyatroda sahneye çıktı. Sonra Galata'da Amerikan tiyatrosunda çalıştı. Teşkil ettiği truplarla İstanbul'un çeşitli semtlerinde temsiller verdi. 

Şehzadebaşı Direklerarası'nda "Handehâne-i Osmânî " adı verilen tiyatro kumpanyasını kurdu. 1875-95 yılları arasında İstanbul'un en meşhur komiği oldu. Fransız sefirinin aracılığıyla 1896' da Saray'a alındı. Kendisine "mülâzımı sâni" rütbesi verildi ve Muzika-i Hümayun kadrosuna alındı. 

Saray'da üç yıl kadar çalıştıktan sonra, bir nüktesi yüzünden 2. Abdülhamid, kendisini bir daha Saray sahnesine çıkartmadı. 

2. Meşrutiyet'in ilânından sonra tekrar halk arasına dönerek (1909), daha serbest çalışmaya başladı. Çalışmaları vefatına kadar sürdü. Abdürrezzak Abdi Efendi, 1914' de Kadıköy, Altıyol'daki evinde üremiden vefat etti. 

Cenazesi Beylerbeyi Donanma Cemiyeti tarafından kaldırılarak Üsküdar'da Karacaahmet mezarlığına defnedildi.