5 Ağustos 2021 Perşembe

POTOS (bitki)

POTOS  bitkisi (scindapsus), sürgünleri çok uzun, ince ve sarılmacıdır. Yaprakları yürek biçiminde, sivri uçlu, derimsi yapıda, parlak yeşil renkte ve altın sarısı beneklidir. Çok aydınlık ve güneş olmayan pencere yakınında sarı rengin etkisi daha da artar.

Bakımı kolaydır. Doğrudan güneş yapraklara zarar verir. Loş ve sıcak yerden hoşlanır. Yosun kaplı tırmanma yüzeyleri, havaî köklerin oluşmasına da yardımcı olduğundan, daha tabiî bir gelişme sağlanır.

En az 12 derece, normali 15-20 derecelik ortam sıcaklığı, değişmeyen nem ve gelişme döneminde gübre şerbeti ister. Fazla su ve aşırı nem zararlı olur. Kışın oda sıcaklığına göre 2-3 günde bir sulanır. Nem kâfi olmazsa, yapraklarda kıvrılma ve dökülme görülür. Bu durumda; çıplak sürgünleri kesin ve bitkiyi daha nemli bir yere alın. 

Şubat veya mart ayında saksı değiştirin. Harç olarak; çürümüş yaprak, torf veya funda toprağı, sphagnum yosunu ve dişli dere kumu karışık toprak kullanın.

Üretim; uç sürgün çelikleri ve herbiri 2-3 yaprak kalacak şekilde kesilmiş gövde çelikleriyle yapılır. Çelikler, üstü naylonla örtülmüş ve nemli tutulan yastıklarda kolayca köklenir. Ayrıca su içinde köklendirme de yapılabilir. Köklenmiş yeni fidelerin gereğinden büyük saksıya dikilmesi, çürümeye sebep olabilir.