9 Ağustos 2021 Pazartesi

LOUİS CHAVİGNİER (heykeltraş)

FRANSIZ  heykeltraş, 1922 yılında Montboudif, Cantal'da doğdu. 1944' de Auvergne'den ayrılarak Paris'e gitti ve Güzel Sanatlar okuluna girdi. Louvre ve Guimet müzelerinde tamirci olarak çalıştı. Önceleri figüratif eserler yapan sanatçı, zamanla soyutlamaya yöneldi.

Sanatçının eserlerinde, doğduğu bölgeye has görüntü ve masalların etkisi göze çarpar. Ölüm duygusu ise hiç eksik değildir ("Yıldırım", "Haykırış", "Germinal", "Alay Etme", "Peygamber", "Kapı"). 

1963' den sonra insanda kaygı uyandıran anıtsal görünümlü eserleri mimarların dikkatini çekti. Anıtsal eğilimi, "Manèges" ve "Conciliabules" dizisinde daha da belirginleşti. 1968' de "Germinal II"yi yaptı. Hayatının son yıllarında daha çok desen çalıştı ve çeşitli maketler yaptı. Bunlardan biri de anıtsal "Güneşin Kapısı" projesidir.

1970' de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts'a profesör olarak atandı. Aynı yıl Luxembourg parkında "Az gelişmiş çevresel sanat"ı sergiledi. Bu eser, kereste haline getirilerek yeniden biçimlendirilmiş iri bir ağaç gövdesiydi. Altında da kanlar içinde ezilmiş bir manken yatıyordu. 

Verimli bir sanatçıydı. Çevresel sanata, dokunaklı lirizmi olan bir eserle katılmak istiyor ve böylece "Kamutanrıcı" dünya görüşünü yansıtıyordu. Louis Chavignier, 1972' de Clermont- Ferrand'da öldü. Vitry-sur-Seine sakinleri okul binalarında Chavignier'nin iki eserine yer vermekle ona saygılarını gösterdiler. 

Louis Chavignier  -  Güneşin Kapısı (1963)