31 Mayıs 2022 Salı

ÂSAF DERVİŞ PAŞA (hekim)

TÜRK  doğum ve kadın hastalıkları hekimi, 1868 yılında İstanbul'da doğdu. Askerî Tıbbiye'den mezun olduktan kısa bir süre sonra "tabur hekimi" olarak Yemen ve Trablus'a gönderildi.

Bu görevlerden dönüşünde, Tıbbiye muallim muavini oldu. 1896' da 4 arkadaşıyla beraber, Mektep nazırı Zeki Paşa tarafından Almanya'ya gönderildi. Berlin'de Olshausen'in yanında 5 sene çalıştı. 

Dönüşünde, Gülhane'nin yeni kurulmuş olan "doğum ve kadın hastalıkları" muallimliğine tayin edildi. 1909' a kadar Gülhane'de çalıştı ve aynı yıl kurulan Tıp fakültesi "emrazı nisaiye" muallimliğine getirildi. 

Avrupa "jinekoloji" sistemini ilk defa memleketimizde uyguladı. Bu zamana kadar kadın hastalıkları ameliyatları operatörler tarafından yapılırdı. 

Balkan harbine katıldıktan sonra 1. Dünya savaşında "hastaneler müfettişliği"nde bulundu. Sonradan Kızılay tarafından Erzurum harp sahasına müfettiş olarak gönderildi. 

Mesleğinde profesörlüğe terfi etti. Türkiye'de; "cerrahi", "asepsi", "antisepsi" kaidelerini kuranlardan biridir. 

İlk jinekoloji kitabı olan "Seririyat-ı Nisaiye" adlı 3 ciltlik eserinin ancak 1 cildini bastırabildi. Âsaf Derviş Paşa, 1928' de İstanbul'da vefat etti.