3 Ocak 2023 Salı

ALEXANDER GRAHAM BELL (fizikçi)

İ
SKOÇ
  asıllı mucid ve fizikçi, 1847 yılında Edinburgh'de doğdu. İstidat göstererek başladığı müzik öğrenimini 16 yaşında bıraktı. Diksiyon profesörü olan babasını örnek alarak, fonetikle uğraşmaya başladı. 

Önce Londra'ya yerleşti ise de hastalık sebebiyle, ailesiyle beraber Kanada'ya göç etmek mecburiyetinde kaldı. Orada, sağırlara işaretle konuşmayı öğretti. 1873' de Boston üniversitesi "ses fizyolojisi" profesörlüğüne atandı. 

1874' de sesleri, duman isine bulanmış bir cam plaka üzerine kaydeden bir sunî kulak yaptı. Sağırların işitmesini sağlamaya çalışırken 1876' da telefonu icad etti. Bu buluş çok geçmeden büyük bir başarı sağladı, ama icadın önceliği konusuna itirazlar yapıldı. İcad haklarını korumak için birçok dava açmak zorunda kaldı. Alexander Graham Bell, 1922' de Kanada, Baddeck yakınında vefat etti. 

Diğer buluşları arasında; gramofon plaklarında balmumu kullanılması, insan vücuduna giren metal cisimlerin yerinin elektrikî usülle tespit edilmesi vardır. Bu usül, X ışınları denilen röntgen ışınının keşfine kadar kullanıldı.