1 Ocak 2023 Pazar

NİHAD REŞAD BELGER (hekim)

TÜRK  hekim ve siyaset adamı, 1882 yılında İstanbul'da doğdu. Askerî Tıbbiye'yi bitirdi (1900). Veba ve kolera salgınları üzerinde inceleme yapmak üzere Bombay'a (Hindistan) gönderildi.

Dönüşünde Beyrut Askerî hastanesine atandı. Oraya varınca, tevkif edilerek Erzurum'a gönderilmesi hakkındaki emirle karşılaştı. Paris'e kaçtı. 1920-21 yıllarında Doğu işlerini görüşmek üzere Londra'da toplanacak konferansa katılan Türk heyetine müşavirlik yaptı. 

Lozan Barış konferansı sırasında da Türk heyetinin basın işlerini yönetti. 1936 yılında yurda dönünce, Yalova kaplıcaları müdür ve başhekimliğine getirildi. Atatürk'ün müdavi hekimlerindendi. 

İstanbul Tıp Fakültesi "hidroklimatoloji" ve "terapötik" (tıbbî tarama, tedavi) kürsüsü profesörlüğüne getirildi (1938). 

(1950-54) birinci Adnan Menderes kabinesinde bir müddet "Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı" yaptı. İstanbul Üniversitesi rektörlüğünde bulundu. 1961' de Millî Birlik komitesi tarafından Temsilciler Meclisi üyeliğine seçildi. Aynı yıl İstanbul'da vefat etti.

Legion d'Honneur nişanının "Officiel" rütbesini almıştı. Meslekî alandaki kitaplarından başka, "İzmir'deki Yunanlılar (1920)", "Türk-Fransız Antlaşması (1921)" gibi eserleri vardır. 

Atatürk'ün vefatına yol açan hastalığı ve tedavisiyle ilgili hâtırâları da Ruşen Eşref Ünaydın tarafından derlenerek "Atatürk'ün Hastalığı, Prof. Dr. Nihad Reşad'la Mülâkat (1959)" adıyla yayınlanmıştır.