19 Şubat 2016 Cuma

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN ZAAFI

1920 yılında "Milletler Cemiyeti" adıyla İsviçre'de kuruldu, 1945 de "Birleşmiş Milletler" olarak yeniden düzenlendiği söylenebilir. Genel merkezi Amerika'nın New York şehrinde, Avrupa'daki merkezi ise İsviçre'nin Cenevre şehrindedir. 193 devlet üyesi vardır. Altı temel organı mevcuttur.

Birleşmiş Milletler'in temel vazifesi; dünya barışını ve güvenliğini korumak, dünya halkları arasında ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliğini geliştirmektir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 15 üyelidir. Beşi daimi üyedir. Bu daimi üyeler: Çin, Fransa, Amerika, Rusya ve İngiltere'dir. Diğer on üye, Genel Kurul'ca iki yıllığına geçici olarak seçilir. Karar  9 / 15 (Onbeşte dokuz) üye ile oylanıp alınır.

Beş daimi üyenin mutlaka oy vermesi gerekir. Bir tanesi "veto" ederse (red verirse) hiç bir karar alınamaz. Daimi üyelerden biri toplantıya gelmezse veya "çekinser" kalırsa veto etmemiş (red yapmamış) sayılır.

BM Güvenlik Konseyi özellikle veto sorunu sebebiyle karar alamıyorsa; temel sorumluluğunu yerine getiremediği durumlarda, milletlerarası barış ve güvenlik tehlikeye düşebileceği durumlarda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıya çağrılabilir.

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi kararlarında sadece, veto yetkili beş daimi üyenin etkin rol oynamasının yapısal bir problem olduğunu, Birleşmiş Milletler toplantılarında: "Dünya Beş'ten Büyüktür" hatırlatmasıyla sık sık vurgulamaktadır.