6 Şubat 2016 Cumartesi

KADINDA VİRİLİZM, HİRSÜTİZM

VİRİLİZM kadında erkeğe özgü cinsel özelliklerin ortaya çıkmasıyla belirlenen patolojik durumdur. Virilizmde özellikle yüzde, koltukaltında ve genital bölgede erkeğe has kıllanma ortaya çıkar. Şakaklardaki saçlı deri sınırı daha geriye çekilir, bazan tam kellik de olabilir. Gırtlak hacminin genişlemesiyle ses kalınlaşır. İskelet ve kas dokusunda kalınlaşma görülür. Ayrıca kadınsı özelliklerde azalma gözlenir. Göğüslerde ve genital organlarda küçülmeler olur. Âdet sıklığı azalır veya hiç görememe durumu ortaya çıkabilir. Derialtı yağ dokusu azalır.

Virilizm, kan dolaşımındaki androjen hormonların arttığı çeşitli durumlarda, bazı yumurtalık tümörlerinde, çok kistli yumurtalıkta, böbreküstü bezi kabuğu hiperplazisinde, hipofiz bezinin tümör ya da hiperplazisinde, ayrıca tedavi maksadıyla androjen hormonu kullanımı sırasında gelişebilir. Çok nadir olarak sebep belirlenemeyebilir. 

HİRSÜTİZM

Kadınlarda anormal kıllanma artışıdır. Normalde kıl bulunmayan bölgelerde de ortaya çıkabilir ve erkeksi bir dağılım gösterir. Bazan genetik etkenlere bağlı bir durumdur; patolojik bir anlamı yoktur. Hormonal bozukluklar olmadan da görülebilir. Ailevi olabilir. Bazı vakalarda, androjen hormonların aşırı salgılanmasıyla seyreden yumurtalık ve böbreküstü bezi hastalıklarının belirtisidir.