12 Şubat 2016 Cuma

MÜZİKTE 'THE SİLVER BEATLES'

Soldan: J. Lennon, G. Harrison, R. Starr, P. McCartney 
HİKÂYELERİ 1956 yılında İngiltere'nin Liverpool şehrinde 15-16 yaşlarında iken başlar. Dört arkadaş "The Silver Beatles" adlı pop müzik vokal grubu kurarlar. Sonraları, adları halk arasında, kısaca "Beatles" olarak yayılır.

Bu dörtlü; bateride Richard Starkey (1940 doğumlu-Ringo Starr takma adlı), Ritim gitarda şair John Lennon (1940), bas gitarda Paul Mc Cartney (1942), solo gitarda George Harrison (1943)'dan kurulu idi.

İlk olarak 1961' de Liverpool'da sahneye çıktılar ve ustaca hazırlanmış bir reklâm kampanyasıyla "Beatles", kısa zamanda bütün dünyada ün kazandı. Grubun 1962' den sonra doldurduğu plâklar şaşılacak derecede ticari başarı sağladı. Gençliği kasıp-kavurdular. Farklı stil giyimleri ve uzun saçlarıyla yeni moda yarattılar. Filmler çevirdiler, ayrıca John Lennon kitap yazdı.

"Beatles" grubu 1970 yılında dağıldığını ilân etti. Üyeler yine pop müzik alanında ferdi olarak faaliyetlerini sürdürdüler. Topluluğun kurucusu olarak tanınan 'Ringo Starr' filmler çevirdi. George Harrison gitaristliğe devam etti, Gitarist-besteci John Lennon satışı yüksek 'long play'ler çıkardı ayrıca film çevirdi; ancak siyasetle de fazla ilgilenince 1980' de bir cinayete kurban gitti. Bas gitarist ve besteci Paul Mc Cartney, yeni beste ve şarkılarıyla alanının en sevilen isimleri arasına girdi, çok satan 'long play'ler doldurdu.

Topluluk üyelerinin hepsi de Liverpool doğumlu olduklarından, Liverpool Belediyesi onlar adına kutlama şenlikleri tertipledi ve 1984' ü "Beatles Yılı" ilân etti. Getirdikleri ekol uzun yıllar taklit edilmelerine yol açtı. Grubun en genç üyesi George Harrison, kanser hastalığının yayılması sebebiyle 2001 yılında (yaş 58) Amerika'da hayatını kaybetti