17 Şubat 2016 Çarşamba

BİZANS'IN İKONAYA TAPMASI

1. Theodosius
1.CONSTANTİN Roma İmparatorluğu'nun birliğini sağladıktan sonra, 330 yılında "Yeni Roma" adını verdiği "Constantinapolis (İstanbul)" i kurdu. Böylece imparatorluğun ağırlık merkezi doğuya doğru kaydırılmış oldu. Yeni imparatorluk "Romalı" olmayı hiç bırakmadı. 610 yılında gelen Heraklius, hanedanlığı sağlamlaştırdı.

Altın para (2. Constantinus devri)
300' lerde 1. Constantinus adı "nomisma" olan ilk altın parayı bastırdı. Paranın değeri 1100 yıllarına kadar düşmedi. En sağlam para olarak tarihe geçti.

İmparator, Tanrı (İsa)'nın yeryüzündeki temsilcisiydi. Bir hükümdar Hristiyan âdetlerini yerine getirmezse "zorba" kabul ediliyor ve Tanrı tarafından terk ediliyordu. İmparatorluk tahtına el
koyma mücadelesi bu düşüncelerle oluyordu. Böylelikle Tanrı, "gerçek hristiyan" bir kulunu imparator seçmiş oluyordu.

Altın para (2. Konstans devri)
451 yılında Kalkedon (Kadıköy) konsülünde nasturiliği ve monofizizmi reddettiler. Yani Hz. İsa hem Tanrı hem insandı.

Birinci kuşatma 674-678 arası, ikincisi 717-718 arası olmak üzere Bizans, Müslüman Araplar tarafından kuşatıldı, ama İstanbul alınamadı.

Bizans'ı bir ara "ikonalara tapılmalı mı?" konusu çok meşgul etti (ikona: İsa-Meryem-melek vb dini resim-heykel tasvirleri). Bizans'ın başına gelen yanardağ faaliyeti, veba salgını gibi bazı felâketlerin ikonalara tapınmaktan kaynaklandığı düşünüldü ve ikonalara tapmaktan vazgeçildi, ikonalar toplatıldı, kırıldı. İlerleyen yıllarda Bizans'ta çıkan türlü huzursuzluklar sebebiyle 843 yılından sonra İmparatoriçe Teodora, ikonaya tapma âdetini kesin olarak geri getirdi. Bu davranış, "ortodoksluğun yeniden kurulması" günü olarak kutlanır.

Bizans sanatı Ayasofya
Sultanahmet - İstanbul - Türkiye
Bulgarlar'a, Slavlar'a, Sırplar'a ve Ruslar'a hem ortodoksluğu hem de kiril alfabesiyle birlikte edebiyatı kabul ettiren Bizanslılar'dır.

1081 yılında başa geçen Bizanslı Aleksios 1. Komnenos, ordu teşkilâtında ve iktisadi alanda yenilikler yaptı. Değeri düşen "nomisma" nın yerine "hiperpiron" denilen parayı çıkardı.

İstanbul, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethedildiğinde Bizans İmparatoru Konstantinos 11. Palailogos (Dragases) idi. Batı'dan istediği yardımı alamadı.