19 Mayıs 2017 Cuma

BENOZZO GOZZOLİ, eser-biyografi

İTALYAN ressam, 1420 yılında Floransa'da doğdu. Ghiberti'nin atölyesinde kuyumcu çırağıydı. Ustasıyla, Floransa vaftizhanesinin kapılarını işledi. Daha sonra Fra Angelico'nun yanına girdi. Onunla beraber Roma (Vatikan'da Vinci Niccolina kilisesi, 1447) ve Orvieto'da çalıştı.

Montefalco'daki San Fortunato manastırında yaptığı 12 parçalı freskle "Aziz Francesco'nun hayatı"nı canlandırdı (1450-52). İlk olarak bu eserde ortaya çıkan üslûbu, aydınlığa önem veren başarılı bir ustanın üslûbudur. Kompozisyonlarında anlatım unsuru genellikle tarihî  bir belge değeri alır.

1453' de Viterbo'da, aynı anlayış içinde, bugün kaybolmuş bulunan "Azize Rosa'nın hayatı" adlı eserini yaptı. 1459' dan sonra Floransa'daki Medici (Riccardi) sarayına, bütün marifetini göstermeye çağrıldı. Sarayın kilisesinde, en ünlü eseri olan "Büyücü kralların geçit alayı"nı yaptı. Eserde Medici'lerden Pietro'nun ve Lorenzo'nun portreleri seçilir.

1463-65 yılları arası, yardımcılarıyla, San Gimignano'da Sant'Agostino kilisesinin korosunu 17 freskle süsledi (Aziz Augustinus'un hayatı). Pisa'nın Campo Santo'sunda, konusunu Eski Ahit'ten alan 23 kompozisyonu ile Floransa sanatının en büyük resim grubunu oluşturdu (1468-84). İkinci Dünya savaşında, önceleri yıpranmış olan bu resimler yok oldu.

İmzasını taşıyan birçok şövalye resminin pek azı onun elinden çıkmıştır. Benozzo Gozzoli, 1497' de Pistola'da öldü.

Benozzo Gozzoli - Büyücü kralların geçit alayı