20 Mayıs 2017 Cumartesi

CÜNEYT GÖKÇER, biyografi

TÜRK tiyatro sanatkârı ve yönetmeni, 1920 yılında Malatya'da doğdu. 1942' de Devlet konservatuarı yüksek bölümünü bitirdi. Bu arada "Otelci kadın" oyununda ilk kez sahneye çıktı. Sonra, Prof. Carl Ebert'in tavsiyesiyle sahne hocalığına getirildi. Devlet tiyatrosunda kuruluşundan beri, klâsik ve modern repertuarın başrollerini oynadı. Birçok eser sahneye koydu. 1958' de kurumun yöneticiliğine getirildi.

Dünya repertuarından önemli rollerle (Peer Gynt, Hamlet, Fareler ve insanlar, Bağdat Hatun, Tarla kuşuydu Jüliet, Cyrano de Bergerac, Kral Lear, Kral Oidipus, Antigone, Köşebaşı, On ikinci gece'deki Malvolio, Pirandello'dan 4. Henri, Kiss me Kate, My Fair Lady ve Damdaki kemancı müzikallerinin başrolleri) yurt içinde ve dışında (Paris Milletler tiyatrosunda, Atina'da, Milletlerarası Venedik festivalinde ve Belgrad'da) başarılı oyunlar verdi.

"On ikinci gece" ve "Damdaki kemancı" adlı eserlerin başrolleri ve "Küskünler kahvesi" adlı eserin rejisiyle, Ankara sanatseverler derneğinin "En iyi aktör" (1964 ve 1970) ve "En iyi rejisör" (1967) ödüllerini kazandı. 1980' de "4. Murat"ı oynadı. Operaları ise; Gilgameş, Nasreddin hoca, Midas'ın kulakları.

Uzun yıllar Devlet tiyatroları genel müdürlüğü ve daha sonra Bilkent Üniversitesi tiyatro bölümü başkanlığı yapan Cüneyt Gökçer, 2009' da (yaş 89) Ankara'da öldü.