14 Mayıs 2017 Pazar

GOT'LAR SÜTÛNU (İstanbul)

İSTANBUL Gülhane parkında dikili bir sütûndur. Sütûnun kim için dikildiği belli değildir. Kaidesindeki yazılardan Gotlara karşı kazanılan bir zaferi temsil ettiği anlaşılıyor. Geç devir yazarlarından Nikepheros Gregoras, sütûn üzerinde, şehrin efsanevi kurucusu Byzas'ın heykeli olduğunu bildirir. Fakat sütûnun kaidesinde Byzas ile ilgili bir kayıt yoktur.

Gotlar Sütûnunu eskiden, Roma imparatoru 2. Claudius'un Gotlara karşı kazandığı zaferden sonra diktirdiği ileri sürülmüştür. Fakat Claudius'un İstanbul ile ilişkisi olmaması ve İstanbul'a gelmemiş olduğu dikkate alınarak bu görüş kabul edilmedi.

Yeni araştırmalar sonunda sütûnun Got'lara karşı kazandığı zaferler neticesi 1. Theodosius veya kaide üzerindeki yazıların şekillerinden 1. Constantinus için diktirildiği ileri sürüldü.

Mavi damarlı mermerden yapılmış olan sütûn, üç basamaklı bir kaideyle, yekpare bir gövde ve bir de başlıktan meydana gelir. Yüksekliği yaklaşık olarak  15 metre kadardır. Kaidenin üzerinde kabartmalar olduğu ve bunların sonradan kazındığı anlaşılmıştır.

Başlık kısmı çok süslüdür. Korinthos tarzındaki bu başlık, zamanımıza kadar iyi korunmuştur. Başlığın Üsküdar'a bakan tarafında bir kartal kabartması vardır. Gotlar sütûnunun yanında, 1913 yılında, Bizans devrine ait bazı kalıntılar bulundu. Geç Roma devri sarayına ait olması muhtemel olan bu harabeler, Bizans devrinde bir müddet dükkân olarak kullanılmıştır.