15 Mayıs 2017 Pazartesi

JEAN GOUJON, eser-biyografi

FRANSIZ heykeltraş, 1510 yılına doğru doğdu (doğum yeri bilinmiyor). İtalya'yı dolaştıktan sonra ilk eseri olan Saint-Maclou (Rouen) kilisesindeki org yerinin sütûnlarını yaptı (1540). Başarılı eserleriyle kendini tanıttıktan sonra, Ecouen şatosunun süsleme işlerini üzerine aldı. Bu arada şeref holündeki "Renommée (Şöhret)" desenini çizdi.

1547' de 2. Henri'nin mimarlığına getirildi; aynı yıl, Romalı mimar Vitruvius'dan yapılan bir tercümeyi resimledi. Daha sonra mimar Pierre Lescot'nun çağrısı üzerine Louvre'da çalıştı, cephenin alegorik süslemelerini ve koro mahfilindeki kadın figürlü sütûnları yaptı. 1549' da Paris'te "Masumlar çeşmesi"ni yapmakla görevlendirildi. Bir sokağın köşesine oturtulan bu iki yüzlü yapıyı kabarmalarla süsledi.

Paris'teki son yıllarına dair geniş bilgi olmamakla beraber, 1562' de protestanlara karşı girişilen katliamdan kurtulmak için İtalya'ya kaçtığı anlaşılıyor. Başlangıçta, Eski Yunan, Roma ve İtalyanlar'ın etkisinde kaldıysa da, daha sonra zariflik ve sadeliğiyle dikkat çeken eserleriyle fransız kabartma heykelciliğinin en büyük ustası olarak tanınmaya hak kazanan Jean Goujon 1564-69 yılları arası Bologna'da öldü.

Jean Goujon - Masumlar çeşmesi kabartmaları (detay)