9 Ekim 2017 Pazartesi

JACOB JORDAENS, eser-biyografi

FLAMAN ressam, 1593 yılında Anvers'de doğdu. Adam van Noort'un damadı ve öğrencisiydi. 1615' de Anvers gild'ine girdi, 1621' de gild'in başkanı oldu. Caravaggio, Jacopo Bassano ve Rubens'in etkisinde kaldılar.

Jordaens, masalı ve İncil'i halka indirdi, tiplerini belirgin bir verismo anlayışıyla işledi, ışıklandırmaya büyük önem verdi. Paleti 1630' dan önceki eserlerinde çok zengindi. Sonra mat gölgeleri aşırı kullandı ve canlılığı elden kaçırdı.

Sanatçı eserlerinde, flaman köylülerinin ve burjuvalarının biraz hantal neşesini dile getirdi. Bu farfaracı ve yer yer kaba ressam, Calvin'ciliği kabul etti, hattâ bundan dolayı şüphe uyandırdı, ama katolik kiliseleri için çalışmaya devam etti. 1649' da La Haye yakınlarındaki orman evinde Orange salonunu süslemekle görevlendirildi.

1654' den sonra İsveç kralı için Hz. İsa ile ilgili 12 tablo yaptı. Birkaç portre yapmasına rağmen portreciliği sevmedi. Jordaens'in taslakları 17. yy. Brüksel halı yapımcılarına model oldu. Ressam, 1678' de doğduğu şehirde öldü.

Jacob Jordaens - Kral içiyor

Jacob Jordaens - Kral içiyor (versiyon detay)